Ontharen

Overbeharing is een veel voorkomend probleem. Op deze pagina vindt u informatie over deze aandoening en de behandelbare aspecten daarvan.


Overbeharing

De haar
Een haar groeit vanuit een haarzakje (haarfollikel) dat in de huid zit. Een haar kan zich in verschillende fasen bevinden. Zo zit 85% van de haren in de anagene (groei-) fase, 13% in de telogene (rust-)fase en 2% in de katagene (overgangs-)fase. Haren groeien dus niet voortdurend, maar in fasen. Overal op het lichaam bevinden zich haarfollikels, de handpalmen en voetzolen uitgezonderd. Maar niet overal bevind zich hetzelfde type haar. Zo zijn er;
Haar


  • Vellus haren; zacht, niet gepigmenteerd haar met een lengte van 2 tot 3 mm (donsharen) en komen voor op o.a. het gelaat en de rug.
  • Terminale haren; grover, doorgaans gepigmenteerd en wisselend in lengte en komen o.a. voor op de hoofdhuid, de schaamstreek, de wimpers en de wenkbrauwen.

Er zijn twee vormen van overbeharing te onderscheiden:

Hypertrichosis
Als de haargroei toeneemt op de plaatsen waar al enige haargroei bestaat, wordt dit hypertrichosis genoemd. De oorzaak moet gezocht worden in de erfelijkheid en ontstaat al in de pubertijd.
Maar bij sommige vrouwen komt de terminale beharing ook in het gelaat voor, dan spreekt men van overbeharing.

Hirsutisme
Als zich bij de vrouw een mannelijk beharingpatroon ontwikkelt, wordt dit hirsutisme genoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebben;

Overgevoeligheid voor androgenen (mannelijke hormonen). De haarfollikels reageren dan overgevoelig op (de normale hoeveelheid) mannelijke hormonen.

Een te hoge productie van de androgenen. Deze te hoge productie kan veroorzaakt worden door o.a. zwangerschap of menopauze. (De bovengenoemde verstoringen van het hormonale evenwicht kunnen ook de oorzaak zijn van het ontstaan van acné, mannelijke kaalheid en overgewicht.)


Een derde oorzaak van het ontstaan van hirsutisme kan medicatie zijn. Medicijnen met androgenen kunnen overbeharing als bijwerking hebben. O.a. medicatie bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten. U kunt de oorzaak van hirsutisme laten onderzoeken door een dermatoloog, een internist, een endocrinoloog of een gynaecoloog. Blijkt na onderzoek dat u een teveel aan mannelijke hormonen produceert, dan kan gekozen worden voor een medische behandeling. Hypertrichose en hirsutisme.
 

Haar 2Behandelingen

Er zijn veel manieren om ongewenste haargroei te behandelen. Iedereen kent het afknippen, uittrekken, scheren, harsen en de ontharingscrèmes. Het nadeel is het tijdelijke effect van een gladde huid. De behandeling moet vaak herhaald worden. Bij ons kunt u terecht voor elektrisch ontharen en laserontharing. Scheren, harsen, knippen e.d. zijn behandelmethoden die zelf goed en snel uit te voeren zijn.

Elektrische epilatie

Er zijn meerdere methoden van elektrische epilatie:

Elektrolyse (gelijkstroom) Deze methode werd toegepast van 1916 tot ca. 1940. Het leek een afdoend middel tegen overtollige haargroei waarbij een heel dun naaldje langs de haarschacht in het haarzakje wordt geschoven. Door middel van gelijkstroom wordt het haarzakje geloogd (chemische reactie) en daardoor geheel vernietigd. Op zich is het een heel effectief proces dat alleen wel uiterst pijnlijk is en per haar één tot twee minuten duurt.

Diathermie (wisselstroom) Toegepast sinds ongeveer 1930 tot heden. De hoogfrequente wisselstroom veroorzaakt in het lichaam warmte, waardoor bij het gebruik van een ongeïsoleerde naald aan de punt in het haarzakje een samenballing van hitte ontstaat waardoor de haarpapil verschrompelt. De methode is echter niet afdoende; de rest van het haarzakje kan zich weer herstellen en de mogelijkheid voor nagroei is daardoor erg groot (50-60%). Is en per haar één tot twee minuten duurt.

Blendmethode

Blend methode
Sinds 1948 in Amerika en sinds 1980 ook in Nederland toegepast. De blend is gebaseerd op het principe van het gelijktijdig toedienen van twee stroomsoorten; zowel gelijkstroom als wisselstroom. Deze methode maakt gebruik van de voordelen van beide voorgaande methoden en elimineert de nadelen. De wisselstroom blokkeert het pijngevoel van de gelijkstroom en versnelt ook het proces van loogvorming, zodat het nu nog maar 10 tot 15 seconden duurt voordat het gehele haarzakje vernietigd is. De blendmethode is niet geheel pijnloos; de aan het uiteinde van de naald ontwikkelde warmte wordt eventjes gevoeld. Afhankelijk van de individuele pijngrens kan de stroomsterkte worden ingesteld waardoor het voor praktisch iedereen een verdraagzame behandeling is. 
Na de behandeling kan het behandelde gebied wat rood zien of treden er "bolletjes" op in het te behandelen gebied Dit is een reactie op de ontwikkelde warmte in de huid en de loogvorming bij de blendmethode, deze reactie zal snel weer verdwijnen.

Duur van de behandeling

Bij elektrisch ontharen wordt er een minuscuul naaldje in het haarzakje gebracht om dit elektrisch te vernietigen; er wordt dus haar voor haar gewerkt. Het zal duidelijk zijn dat het een tijdrovende zaak is. Ook kan men alleen die haren definitief verwijderen die in de groeifase zijn, dat houdt in dat haren die in de rust- of overgangsfase zitten zullen terug komen. Het is moeilijk van te voren te zeggen hoe lang de behandeling in beslag gaat nemen. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en worden ze zwakker en dunner en uiteindelijk blijven ze definitief weg. Geen enkele methoden hebben een 100% blijvend resultaat, omdat het lichaam een regeneratieve (herstellende) werking heeft. Dit is een natuurlijke werking van het lichaam, op deze manier herstelt het lichaam van bijvoorbeeld wondjes. Het lichaam probeert de haarzakjes te herstellen, waardoor het mogelijk kan zijn dat er na een aantal jaar weer enkele (dunne) haren op het behandelde gebied groeien.

Blendette
Electrische epilatieLightSheer diodelaser

De LightSheer diodelaser kan ingezet worden bij de behandeling van overbeharing bij alle huidtypen.

Ten opzichte van een IPL-behandeling zult u met de LightSheer diodelaser, waar wij in onze praktijk mee werken, veel sneller en beter resultaat zien van de behandeling.

Ongewenste haargroei
LightSheer

Bij de nieuwste generatie LASER-apparatuur wordt de huid tijdens de behandeling optimaal beschermd. Vervolgens gaat de lichtbundel in een fractie van een seconde naar de hieronder gelegen haarzakjes. De lichtstraal is selectief en richt zich alleen op haarzakjes waar een donkere haar uitkomt. Het chromofoor (pigment) in de huid- en haarcellen absorbeert deze lichtstraal, waarna de energie van de lichtstraal omgezet wordt in warmte. Het haarzakje waaruit de haar wordt gevormd, wordt daardoor permanent beschadigd en er kan in dat betreffende haarzakje geen haar meer gevormd worden. Als de haarwortel niet geheel verwijderd is, kan er nog wel een zeer dun, niet gepigmenteerd, haartje ontstaan. Dit is cosmetisch meestal niet storend.

Omdat haren in een cyclus groeien, is slechts een deel van de haren in de groeifase. Alleen in de groeifase is de haarwortel gevoelig voor LASER. Daarom zal altijd een minimum van 5 tot 7 behandelingen nodig zijn voor een optimaal resultaat. De haar valt 5 tot 20 dagen na de LASER-behandeling uit.
Meestal is ook een jaarlijkse “touch-up-behandeling” nodig.

Rug voorVoor
Rug NaNa


Kin VoorVoor
Kin NaNaELectrische EpilatieMedische behandeling

Met behulp van medicijnen kan de haargroei geremd worden. Androcur en Diane-35 zijn beide medicijnen die de stof cyproteronacetaat bevatten. Deze stof zorgt ervoor dat de haarfollikels en talgklieren minder gevoelig worden voor de werking van mannelijke hormonen. Het effect (vermindering van de groeisnelheid van de haren) wordt gemiddeld na een half jaar zichtbaar. Het leidt echter niet tot definitieve verwijdering van de haren. U kunt uw specialist hierover om meer informatie vragen.


Tarieven

Type behandeling Tarief
Elektrische epilatie - 15 minuten € 27.50
Elektrische epilatie - 30 minuten € 39.50
Elektrische epilatie - 60 minuten € 78.00