Camouflagetherapie

Camoufleren betekent letterlijk ervoor zorgen dat het niet opvalt. Vaak is dit belangrijk voor mensen wanneer ze oneffenheden hebben op die plekken waar het ook voor anderen zichtbaar is. Niet alleen psychosociaal, maar er zijn ook veel mensen die het vervelend vinden om anderen te confronteren met hun huidaandoening.

Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van huidaandoeningen met kleurafwijkingen, door het aanbrengen van speciale camouflageproducten. Door een grote variatie in de kleuren van de camouflagecrèmes, is het mogelijk om een onopvallende camouflage aan te brengen. Er wordt gebruik gemaakt van camouflageproducten die watervast, veegvast en huidvriendelijk zijn. Het accent bij camouflagetherapie ligt op het aanleren van het aanbrengen van de camouflage, zodat de patiënt zelf de camouflage dagelijks kan aanbrengen. De kleuren worden samen met de huidtherapeut uitgezocht. Vaak wordt er gebruik gemaakt van twee kleuren. Zo kan de kleur ook meer aangepast worden aan de winter en aan de zomer. Men kan de kleur dan iets donkerder of iets lichter maken. Daar veel huidaandoeningen gepaard gaan met pigmentverschillen worden er een aantal benoemd.

Pigment

Pigment is een kleurstof (melanine) die in de weefsels zit van dieren, planten en mensen. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Het pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt. Hieronder vindt u een aantal aandoeningen waarbij pigment ontbreekt of te veel pigment is. Tevens vindt u een aantal rode (erythemateuze) afwijkingen.

Aandoeningen

 • Epheliden Sproeten (epheliden) zijn zeer veel voorkomende goedaardige kleine rode of lichtbruine vlekken in het gelaat die sterker aankleuren na blootstelling aan zonlicht. Wanneer er langere tijd geen of weinig blootstelling is aan de zon, verbleken de sproeten weer. Zij worden vooral gezien in het gelaat, de armen en de schouders. Sproeten verbleken weer naarmate men de zon vermijd.
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie treedt bij lokale of uitgebreide ontstekingsprocessen bijna altijd op. Sommige mensen hebben de aanleg om na kleine wondjes, ontstekingen of een huidirritatie donkere vlekken te ontwikkelen. Deze donkere huidverkleuring wordt postinflammatoïre hyperpigmentatie of wel "irritatiepigment" genoemd. In principe kunnen deze donkere plekken op elke leeftijd en op elke plek van de huid voorkomen. Deze aandoening komt vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur en lijkt dan ook langer te blijven bestaan dan bij mensen met een lichtere huidskleur
 • Melasma Vlekkerige hyperpigmentatie die optreedt in het gelaat, meestal bij vrouwen. Kan veroorzaakt worden door pilgebruik. De vlekken pigmenteren door uv-straling sterker dan de omgevende huid. Een sunblock wordt daarom aanbevolen.
 • Littekens (cicatrices) Als gevolg van chirurgische ingrepen of brandwonden kunnen genezen met een donkere verkleuring.
 • Chloasma gravidarum Is een zwangerschapsmasker, wat optreedt bij driekwart van de zwangeren in de tweede helft van de zwangerschap. Het bestaat uit een vlekkerige hyperpigmentatie in het gezicht. Het verdwijnt ongeveer een jaar na de bevalling, maar kan terugkomen. Een goede sunblock is daarom belangrijk voor preventie.
 • Vitiligo wordt gekenmerkt door het ontstaan van witte plekken waarin de pigmentcellen ontbreken. De vitiligoplekken variëren in grootte en vorm. Zij komen vaak rondom lichaamsopeningen en in de lichaamsplooien voor. De aanwezige haren in de plekken kunnen op den duur ook wit worden. Bij vitiligo patiënten zijn soms op de romp een of meer moedervlekken met een witte rand aanwezig. Deze moedervlekken worden een halo naevus genoemd.
 • Littekens (cicatrices) als gevolg van chirurgische ingrepen of brandwonden kunnen genezen met een lichte verkleuring.
 • Hypomelanosis van Ito is een aangeboren neurocutane ziekte met o.a. een afwijking in de pigmentatie, waardoor op de romp streepvormige, witte plekken zichtbaar zijn.
 • Syndroom van Waardenburg is een syndroom met een variabele expressiviteit en telt veel samengaande verschijnselen, zoals aangeboren doofheid, een witte lok in de haren en witte plekken op de huid van de romp en ledematen (extremiteiten).
 • Pityriasis alba (PA) is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen en tieners. Er ontstaan licht schilferende soms iets rode ronde plekken,op, op de wangen, maar ook in de hals, op de armen en het bovenste deel van de romp, welke bij genezing lichter gekleurde plekken achterlaten.
 • Pityriasis versicolor (PV) is een goedaardige, niet besmettelijke huidaandoening die veel voorkomt bij jongvolwassenen. De huid vertoont lichte (gehypopigmenteerde) en/of donkere (gehyperpigmenteerde), schilferachtige plekken, vooral op borst, schouders en rug. De plekken geven geen last maar kunnen met namevooral bij een donkere huid opvallend zijn.
 • Postinflammatoire hypopigmentatie is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen, die kunnen genezen met lichte vlekken (bijvoorbeeld psoriasis en atopische dermatitis).
 • Wijnvlek (naevus flammeus) Is een aangeboren huidafwijking die gekenmerkt wordt door te wijde bloedvaten. Door de toename aan bloed in de huid ontstaat een rode tot blauwrode verkleuring. Een wijnvlek kan op elke plaats van het lichaam ontstaan en is niet erfelijk. Ongeveer 0,5% van alle kinderen wordt geboren met een wijnvlek. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar met het ouder worden kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten, waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt. Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen.
 • Haemangioma Cavernosum (aardbeivlek) Rode, enigszins verheven (goedaardige) huidtumor met onregelmatig oppervlak en wisselende grootte; ontstaat kort voor of enkele weken na de geboorte. Aan de randen vaak blauwe doorschemering. Aanvankelijk snelle groei, die meestal tot stilstand komt voor de 6e levensmaand.
 • Teleangiëctasieën Zijn een blijvende verwijding van bloedvaatjes, vlak onder het huidoppervlak. Op de huid zijn ze zichtbaar als enkele millimeters grote, streepvormige of puntvormige, felle roodheid, die wegdrukbaar is. Ze kunnen overal op de huid ontstaan, maar ze komen meestal voor in het gezicht, vooral op de neus, wangen en kin. Tele´s kunnen behandeld worden met elektrocoagulatie en camouflagetherapie.
 • Rosacea Is een veel voorkomende huidziekte die vaak op middelbare leeftijd begint. Deze aandoening, die zich na het 30ste levensjaar kan ontwikkelen, komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vooral bij mensen met een lichte huidskleur. Rosacea wordt gekenmerkt door felrode verkleuringen ter plaatse van de wangen, de neus en soms het voorhoofd. Daarnaast kunnen ook bultjes, puistjes en verwijde adertjes worden gezien. Soms ontstaat ook een knobbelige verdikking van de neus wat cosmetisch zeer storend kan zijn . De huid van de neus is hierbij rood tot blauwrood verkleurd en onregelmatig verdikt en dit beeld staat bekend als rhinophyma. Ten onrechte wordt dit soms in verband gebracht met de consumptie van alcohol ("drankneus"). Gelukkig zijn de ernstige vormen van rosacea zeldzaam. Bij een mild beloop zijn alleen enkele verwijde kleine adertjes en wat roodheid zichtbaar. Zodra de ontstekingen niet meer op de voorgrond staan kunnen de teleangiëctasieën behandeld worden d.m.v. elektrocoagulatie. Daarnaast kan rosacea behandeld worden met camouflagetherapie.

Tarieven

Type behandeling Tarief
Camouflage therapie - Advies/training (exclusief producten) 30 minuten € 39.50
Camouflage therapie - Advies/training (exclusief producten) 60 minuten € 78.00