Zwangerschapsmasker / Melasma

Melasma of zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis waarbij op de huid donkerbruine vlekken ontstaan. Deze vlekken zijn matig tot scherp begrensd en meestal grillig van vorm. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
De precieze oorzaak voor melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er sprake is van een 'overgevoelig' pigmentsysteem. Er zijn een aantal risicofactoren aan te wijzen die kunnen samenhangen met het ontstaan dan wel het verergeren van de vlekken.
Zwangerschap wordt als één van de belangrijkste factoren herkend. Veel vrouwen vertellen dat de vlekjes tijdens de zwangerschap opkomen. Bij sommigen verdwijnen deze vlekjes gelukkig na de bevalling. Andere uitlokkende factoren zijn natuurlijke en kunstmatige UV-straling, erfelijkheid, pilgebruik, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.
Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment productie. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren , ontstaat niet een egale, maar een meer vlekkige, bruine verkleuring van de huid.

Soms kan melasma behandeld worden door middel van een laser. De huidtherapeut kan hierover tijdens een intake meer informatie over geven.


Onze behandelmogelijkheden bij : Zwangerschapsmasker / Melasma