Zonneschade vlekken

Er zijn verschillende soorten vlekken die ontstaan door zonneschade, de meest voorkomende zijn de lentigo solaris en de actinische keratosen.
Een lentigo solaris (ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd) is een  goedaardige pigmentvlek die vooral gezien wordt op latere leeftijd op zonbeschenen huidgebieden zoals gelaat, borststreek en handruggen. Mensen met een blanke huid hebben meer risico op het ontwikkelen van deze pigmentvlekken.
Actinische keratosen zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een lichtbruine kleur. De bovenste laag van de huid, de hoornlaag, is dikker ter plaatse, daarom voelt het ruw aan. Die verdikking ontstaat doordat de huidcellen niet normaal uitgroeien, en de reden daarvoor is weer dat ze beschadigd zijn door jarenlange blootstelling aan teveel zon. De kleur varieert van huidkleurig tot lichtbruin. Deze huidafwijkingen ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam, vooral in het gelaat en op de handruggen.
Actinische keratosen zijn het gevolg van (te veel) ultraviolette straling en ze moeten beschouwd worden als mogelijke voorstadia van huidkanker.


Onze behandelmogelijkheden bij : Zonneschade vlekken